Boloňská omáčka: Jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na oleji doměkka. Vmícháme maso, po jeho zhnědnutí přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20–25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne a bude jemná. Přidáme muškátový oříšek. Odstavíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagne. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky.
Druhá možnost je udělat lasagne s houbovou omáčkou.
Houbová omáčka: Větší hrníček sušených nalámaných hub zalijeme vodou. Pak na farmářském špeku (10–15 dkg) orestujeme vyždímané houby. Přidáme lžíci mouky, koření, vodu z hub a mléko, asi 3 dcl. Povaříme, osolíme a opepříme.
Sýrová omáčka: Z másla a mouky uděláme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme 110 g nivy. Ochutíme lžičkou hořčice, 1 stroužkem česneku, kari, řeckým kořením, mletý, kmínem, podravkou a solí.
Bagety nakrájíme na kolečka a po obou stranách potřeme česnekovým olivovým olejem. Rozložíme na plech s pečícím papírem…
více o Zapečené bagety se sýrem
Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trocha oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou na jemno.…
více o Pikantní kuřecí nudličky
Všechnu zeleninu si omyjeme a nakrájíme.
Nakrájenou zeleninu si rozdělíme do 5-ti misek a můžeme podávat samotné či s…
více o Zeleninový salát Barevňák
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení