Boloňská omáčka: Jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na oleji doměkka. Vmícháme maso, po jeho zhnědnutí přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20–25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne a bude jemná. Přidáme muškátový oříšek. Odstavíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagne. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky.
Druhá možnost je udělat lasagne s houbovou omáčkou.
Houbová omáčka: Větší hrníček sušených nalámaných hub zalijeme vodou. Pak na farmářském špeku (10–15 dkg) orestujeme vyždímané houby. Přidáme lžíci mouky, koření, vodu z hub a mléko, asi 3 dcl. Povaříme, osolíme a opepříme.
Sýrová omáčka: Z másla a mouky uděláme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme 110 g nivy. Ochutíme lžičkou hořčice, 1 stroužkem česneku, kari, řeckým kořením, mletý, kmínem, podravkou a solí.
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá