Boloňská omáčka: Jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na oleji doměkka. Vmícháme maso, po jeho zhnědnutí přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20–25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne a bude jemná. Přidáme muškátový oříšek. Odstavíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagne. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky.
Druhá možnost je udělat lasagne s houbovou omáčkou.
Houbová omáčka: Větší hrníček sušených nalámaných hub zalijeme vodou. Pak na farmářském špeku (10–15 dkg) orestujeme vyždímané houby. Přidáme lžíci mouky, koření, vodu z hub a mléko, asi 3 dcl. Povaříme, osolíme a opepříme.
Sýrová omáčka: Z másla a mouky uděláme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme 110 g nivy. Ochutíme lžičkou hořčice, 1 stroužkem česneku, kari, řeckým kořením, mletý, kmínem, podravkou a solí.
Do menšího pekáčku narovnáme piškoty, které namočíme v kávě a rumu.
V míse vyšleháme dotuha moučkový cukr, pomazánková…
více o Tiramisu, které nezklame
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Na vepřovém sádle si osmahneme cibuli, přidáme na drobno nakrájenou kapustu, promícháme, přidáme sůl, protlačený česnek…
více o Kapustový prívarok podle mě