Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme a dno vyložíme kruhem pečicího papíru, který také pomastíme.
Sušenky rozdrtíme, přidáme k nim sekané kandované třešně, rozinky a oříšky. Do kastrůlku nakrájíme máslo, nalámeme čokoládu a přidáme sirup nebo med. Necháme rozpustit při mírné teplotě a důkladně promícháme.
Rozpuštěnou směs nalijeme k sušenkám a dobře promícháme, aby se směsi spojily. Vzniklou hmotu přendáme do formy a pořádně ji stlačíme a zarovnáme vypouklou stranou lžíce.
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany