Nejprve prosijeme mouku s cukrem do mísy, poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať těsto není moc řídké. Když máme hotovo, zabalíme těsto a dáme na 30 minut do ledničky.
Mezitím si uvaříme náplň. Do hrnce nasypeme cukr, kukuřičnou mouku, přilijeme vodu a citronovou šťávu ze 3 citronů. Vaříme do ztuhnutí (může to trvat trochu déle, pozor na pecky z citronu, nezapomente je vyndat). Nakonec doprostřed dáme máslo a žloutky, zamícháme a necháme zcela vychladnout.
Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme. Vymažeme formu máslem a těsto dáme do formy. Moc neodkrajujeme konce, těsto se trochu srazí. Propícháme vidličkou, aby se nám neudělali na spodku bubliny. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 200 °C. Poté vyndáme a necháme 20–25 minut vychladnout.
Ze zbytku těsta jsem udělala šátečky, dala sem je do kupy, vyválela, vykrájela kolečka, doprostřed dala trochu povidla a upekla. Byly výborné a škoda, že jich bylo tak málo :).
Z bílků ušleháme sníh, přidáme opatrně cukr a šleháme.
Až vychladne těsto, přidáme náplň a dáme péct dalších 10 minut. Po 10 minutách přidáme sníh a pečeme takových 14 minut. Hlídáme, aby se bílky nepřipálily. Bílková poleva by měla být růžovoučká.
Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku…
více o Párky v rohlíku trochu jinak
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
1. Kuřecí maso nasekáme na drobné kousky a prudce opečeme na másle.
2. Dáme do pekáče a podlijeme bílým vínem, přidáme…
více o Kuře na víně M. Woodhamsové