lžíce
kakao
jako náplň 3, kakao místo kávy, rozpuštěné v troše horké vody
Postup přípravy receptu
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů poměrně dotenka. Upečemě v mírné troubě do světle růžova. Uložíme do chladna a pár dní před Vánocemi plníme některou z náplní.
Náplň 1: Uvařené Salko necháme vychladit, pak načneme a vymícháme s ořechy nebo rozdrcenými piškoty a máslem.
Na dno košíčku dáme půl lžičky pikantní zavařeniny (dávám višňovou nebo rybízovou) a na to navršíme větší kopec náplně. Upravíme do oblého tvaru a mašlovačkou potřeme polevou rozpuštěnou ve vodní lázni. Nakonec přilepíme kousek želé.
Z tohoto množství vznikne přibližně 40–50 košíčků. Náplň dělám prakticky od oka, vždy piškoty rozdrtím na hrubší drobky, smíchám se změklým máslem, žloutkem, cukrem a rumem, případně s některou z příchutí.
Košíčky plním vždy nakonec po upečení všech druhů cukroví a zužitkuju do náplně zbytky krémů a cukru od obalování.
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
1. Kuřecí maso nasekáme na drobné kousky a prudce opečeme na másle.
2. Dáme do pekáče a podlijeme bílým vínem, přidáme…
více o Kuře na víně M. Woodhamsové