Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na válu v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do chladu odpočinout. Potom vyválíme asi na 2 mm (je-li těsto dobře zpracované, vůbec se nelepí). Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 °C asi 5 minut.
Z těsta můžeme vykrajovat:
A) zvířátka pro děti a po upečení zdobit různými barevnými polevami a barevným sypáním
B) kolečka a slepovat po 2 nebo po 3 libovolným krémem, polévat a zdobit podle fantazie
C) kytičky a hvězdičky s dírkou i bez dírky a slepovat je k sobě pikantní zavařeninou
D) různé tvary, které před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové