Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na válu v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do chladu odpočinout. Potom vyválíme asi na 2 mm (je-li těsto dobře zpracované, vůbec se nelepí). Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 °C asi 5 minut.
Z těsta můžeme vykrajovat:
A) zvířátka pro děti a po upečení zdobit různými barevnými polevami a barevným sypáním
B) kolečka a slepovat po 2 nebo po 3 libovolným krémem, polévat a zdobit podle fantazie
C) kytičky a hvězdičky s dírkou i bez dírky a slepovat je k sobě pikantní zavařeninou
D) různé tvary, které před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky
Ze 100 g cukru, 1 tvarohu, mléka, oleje, soli, mouky a prášku do pečiva uděláme vláčné těsto.
1/3 schováme na mřížky a…
více o Mřížkový rebarborový koláč
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem…
více o Pizza (těsto lze i zamrazit)
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky