Mouku prosejeme na vál a vyhloubíme důlek. Máslo nakrájíme na malé kousky, navršíme kolem důlku a zasypeme cukrem. Mandle, oříšky, koření a kakao vsypeme do důlku a vyklepneme vejce. Všechny přísady zapracujeme velkým nožem do mouky. Povrch pokapeme alkoholem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme 2 stejně velké bochánky, zabalíme do fólie a nejméně na hodinu uložíme do chladničky.
Každý bochánek rozdělíme na 1/3 a 2/3. Menší část uložíme zpět do chladna. Větší část vyválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a vyložíme jí formu. Obě želé smícháme a polovinu natřeme na těsto.
Zbylou 1/3 těsta rozválíme a formičkou vykrájíme lístečky. Ozdobíme dort.
Žloutek rozšleháme s lžičkou vody a potřeme lístečky z těsta. Pečeme 60–65 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Stejně uděláme i druhý dort.
Před podáváním necháme aspoň 3 dny uležet. Na chladném místě prý vydrží až 3 týdny.
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program základní, velikost chleba II. Po upečení chleba…
více o Úplně obyčejný hrnkový chleba
Okurku, rajčátka, papriky, olivy nakrájíme na kostičky a přidáme jemně nasekanou cibulku a bazalku. Vše promícháme.
…
více o Osvěžující zeleninový salát
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovina celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Jako další…
více o Zapečené brambory se smetanou
Řádně očištěnou a omytou kachnu důkladně nasolíme a dáme do pekáče břichem dolů. Můžeme odříznout křídla a dát je do…
více o Pekingská kachna dle Robina
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové