Mouku prosejeme na vál a vyhloubíme důlek. Máslo nakrájíme na malé kousky, navršíme kolem důlku a zasypeme cukrem. Mandle, oříšky, koření a kakao vsypeme do důlku a vyklepneme vejce. Všechny přísady zapracujeme velkým nožem do mouky. Povrch pokapeme alkoholem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme 2 stejně velké bochánky, zabalíme do fólie a nejméně na hodinu uložíme do chladničky.
Každý bochánek rozdělíme na 1/3 a 2/3. Menší část uložíme zpět do chladna. Větší část vyválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a vyložíme jí formu. Obě želé smícháme a polovinu natřeme na těsto.
Zbylou 1/3 těsta rozválíme a formičkou vykrájíme lístečky. Ozdobíme dort.
Žloutek rozšleháme s lžičkou vody a potřeme lístečky z těsta. Pečeme 60–65 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Stejně uděláme i druhý dort.
Před podáváním necháme aspoň 3 dny uležet. Na chladném místě prý vydrží až 3 týdny.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou…
více o Skvělý masový závin k vínu
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a…
více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník