Mouku prosejeme na vál a vyhloubíme důlek. Máslo nakrájíme na malé kousky, navršíme kolem důlku a zasypeme cukrem. Mandle, oříšky, koření a kakao vsypeme do důlku a vyklepneme vejce. Všechny přísady zapracujeme velkým nožem do mouky. Povrch pokapeme alkoholem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme 2 stejně velké bochánky, zabalíme do fólie a nejméně na hodinu uložíme do chladničky.
Každý bochánek rozdělíme na 1/3 a 2/3. Menší část uložíme zpět do chladna. Větší část vyválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a vyložíme jí formu. Obě želé smícháme a polovinu natřeme na těsto.
Zbylou 1/3 těsta rozválíme a formičkou vykrájíme lístečky. Ozdobíme dort.
Žloutek rozšleháme s lžičkou vody a potřeme lístečky z těsta. Pečeme 60–65 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Stejně uděláme i druhý dort.
Před podáváním necháme aspoň 3 dny uležet. Na chladném místě prý vydrží až 3 týdny.
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Smíchejte meruňkový džem s hořčicí a tymiánem a touto směsí potřete kuře cca 20 minut před jeho dopečením. Hořčice s…
více o „Meruňkové“ kuře po anglicku