Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme plátky žampionů a zprudka je osmažíme. Přidáme pokrájená rajčata a okapaného tuňáka a za občasného promíchání vydusíme přebytečnou tekutinu. Směs osolíme, opeříme a dochutíme bylinkami nebo kořením. Odstavíme, přidáme mozzarellu a necháme jí volně rozpustit. Směs pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem nařežeme na čtverečky, které naplníme směsí, protilehlé rohy spojíme, šátečky potřeme vejcem, posypeme semínky, solí nebo kořením a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Podáváme jak teplé, tak i vlažné nebo vychladlé, se zeleninovým salátem k vínu nebo pivu...
Párátka zapíchnutá do středu šátečků nám udrží při pečení tvar. Nejsou ale bezpodmínečně nutná.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici…
více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
…
více o Rajská omáčka od Verunky