Důležité je mouku na vál prosít, aby byla provzdušněná. Pak skoro zmrzlé máslo nastrouháme do důlku v mouce, lehce osolíme, přidáme 3 PL vody a začneme zadělávat – zprvu nožem, pak pracujeme rychle rukama (nejlépe namočenýma ve studené vodě). Poslední lžíci vody přidáme dle tuhosti těsta, většinou však ale stačí voda, kterou zapracujeme do těsta z opakovaně namočených rukou.
Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a v lednici necháme cca 1/2 hodiny odpočinout.
Dále se používá běžným způsobem na přípravu slaných i sladkých dobrot.
Jablka nakrájíme na kousky, posypeme cukrem a opečeme na 2 plátcích slaniny nakrájených na kostky. 3 plátky slaniny…
více o Jablka se slaninou a brambory
Rozšleháme cukr s vajíček a postupně přimícháváme po lžičkách mouku. Čím déle šleháme, tím bude piškot lepší (šlehám 15…
více o Jahodový piškot s pudinkem
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
1 Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte…
více o Banánovo-karamelový dort