Důležité je mouku na vál prosít, aby byla provzdušněná. Pak skoro zmrzlé máslo nastrouháme do důlku v mouce, lehce osolíme, přidáme 3 PL vody a začneme zadělávat – zprvu nožem, pak pracujeme rychle rukama (nejlépe namočenýma ve studené vodě). Poslední lžíci vody přidáme dle tuhosti těsta, většinou však ale stačí voda, kterou zapracujeme do těsta z opakovaně namočených rukou.
Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a v lednici necháme cca 1/2 hodiny odpočinout.
Dále se používá běžným způsobem na přípravu slaných i sladkých dobrot.
Uvařený kapustový list pomažeme kremžskou hořčicí a poklademe plátkem šunky a plátkem sýra, na to dáme kousek rajčete a…
více o Smažené kapustové listy
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Plátky sýru rozložíme na plech, na kterém máme buď silikonovou podložku nebo pečící papír. Plátky se musí překrývat,…
více o Sýrová roláda pro labužníky
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí…
více o Dalamánky z chlebové mouky
Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme…
více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)