Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut odstát. Potom přisypeme mouku s práškem, zamícháme vejce a přilijeme zbytek mléka. Pečeme na lívanečníku po obou stranách. Hotové lívance potřeme švestkovými povidly rozmíchanými s rumem a sypeme strouhaným tvarohem nebo dáme doprostřed kopeček zakysané smetany. Můžeme též potřít mírně rozehřátým medem a sypat strouhanými vlašskými ořechy.
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem