Luxusní čoko dekadentní dort – vhodný pro celiaky
2.25
hodnoceno: 4
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Těsto
90
g
máslo
6
ks
vejce
opravdu velká
220
g
hořká čokoláda
posekaná
100
g
cukr krupice
Poleva
50
g
máslo
80
g
čokoláda
Náplň
jahody
čerstvé
1
balíček
ztužovač šlehačky
1
kelímek
smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme, necháme trochu zchladnout a vmícháme 6 žloutků. Z bílků ušleháme sníh. Když začne tuhnout, přidáváme cukr a dál mícháme do leskla. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozvírací formě při 190 °C asi 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Na konci pečení ho je nutné přikrýt shora papírem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu hodně propadne, pouze jeho okraje zůstanou vysoké. Opatrně ho přemístíme na talíř – nepřeklápíme! Přesunutí na talíř je nejnáročnější krok, jde to špatně...
Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.
Náplň: Smetanu ušleháme se ztužovačem a vyplníme jí propadlý střed dortu až k jeho okrajům. Ozdobíme čerstvými jahodami (borůvkami, malinami) a dáme vychladit do lednice. A pak se kocháme pohledy plnými obdivu, protože tohle je neuvěřitelná lahůdka.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme…
více o Polévka z hlívy ústřičné
Dortovou formu vytřeme máslem. Na dno formy poklademe celé piškoty. Poté si připravíme krém následujícím způsobem. Do…
více o Piškotový dort s jahodami