Luxusní čoko dekadentní dort – vhodný pro celiaky
2.25
hodnoceno: 4
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Těsto
90
g
máslo
6
ks
vejce
opravdu velká
220
g
hořká čokoláda
posekaná
100
g
cukr krupice
Poleva
50
g
máslo
80
g
čokoláda
Náplň
jahody
čerstvé
1
balíček
ztužovač šlehačky
1
kelímek
smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme, necháme trochu zchladnout a vmícháme 6 žloutků. Z bílků ušleháme sníh. Když začne tuhnout, přidáváme cukr a dál mícháme do leskla. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozvírací formě při 190 °C asi 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Na konci pečení ho je nutné přikrýt shora papírem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu hodně propadne, pouze jeho okraje zůstanou vysoké. Opatrně ho přemístíme na talíř – nepřeklápíme! Přesunutí na talíř je nejnáročnější krok, jde to špatně...
Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.
Náplň: Smetanu ušleháme se ztužovačem a vyplníme jí propadlý střed dortu až k jeho okrajům. Ozdobíme čerstvými jahodami (borůvkami, malinami) a dáme vychladit do lednice. A pak se kocháme pohledy plnými obdivu, protože tohle je neuvěřitelná lahůdka.
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i…
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Z bílků ušleháme sníh. Nastrouhanou cuketu smícháme se všemi ostatními ingrediencemi, dle chuti můžeme přidat i další …
více o Zapečená cuketa s uzeninou
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky