Luxusní čoko dekadentní dort –⁠ vhodný pro celiaky

2.25

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 90
      g máslo
    • 6
      ks vejce opravdu velká
    • 220
      g hořká čokoláda posekaná
    • 100
      g cukr krupice
  • Poleva
    • 50
      g máslo
    • 80
      g čokoláda
  • Náplň
    • jahody čerstvé
    • 1
      balíček ztužovač šlehačky
    • 1
      kelímek smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  • V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme, necháme trochu zchladnout a vmícháme 6 žloutků. Z bílků ušleháme sníh. Když začne tuhnout, přidáváme cukr a dál mícháme do leskla. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozvírací formě při 190 °C asi 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Na konci pečení ho je nutné přikrýt shora papírem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu hodně propadne, pouze jeho okraje zůstanou vysoké. Opatrně ho přemístíme na talíř –⁠ nepřeklápíme! Přesunutí na talíř je nejnáročnější krok, jde to špatně...
  • Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.
  • Náplň: Smetanu ušleháme se ztužovačem a vyplníme jí propadlý střed dortu až k jeho okrajům. Ozdobíme čerstvými jahodami (borůvkami, malinami) a dáme vychladit do lednice. A pak se kocháme pohledy plnými obdivu, protože tohle je neuvěřitelná lahůdka.
Zařazení: Zákusky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: