Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme a zpracujeme s moukou, mákem a špetkou soli na těsto.
Mokrýma rukama vytvarujeme koule s průměrem asi 4 cm a uvaříme ve slané vodě. Kompot scedíme. Ze šťávy trochu odebereme, rozmícháme v ní solamyl, zbytek svaříme s vínem, džemem a třešněmi. Vlijeme solamyl a krátce povaříme.
Knedlíky rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a posypeme cukrem.
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová