Smíšíme mouku, kypřící prášek, žloutek, nakrájené máslo, práškový a vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na kruh, vložíme do dortové formy a okraje zvedneme 3 cm do výšky.
Maková náplň: Umyjeme hrozinky v horké vodě, necháme okapat, polejeme rumem a 10 min. necháme odstát. Do máku vmícháme cukr, skořici, citronovou šťávu, v mléku rozpuštěné máslo a hrozinky.
Tvarohová náplň: Do tvarohu vmícháme cukr, žloutky, smetanu a mouku. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmícháme do tvarohu.
Těsto potřeme makovou a potom tvarohovou náplní a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 90 minut.
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových