Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech.
Mléko s 50 g másla přivedeme k varu, vsypeme mák s krupičkou a krátce povaříme. Necháme vychladnout, potom do máku postupně vmícháme vejce, cukr, rum a makovou směs navrstvíme na těsto.
Na mák rozložíme poloviny meruněk řeznou stranou dolů a pečeme asi 40 minut při 180 °C.
Polevu smícháme z 250 ml vody a 2 lžic cukru, přivedeme k varu, necháme trochu vychladnout a nalijeme ji na ještě horký koláč.
Necháme dobře vychladnout a krájíme podle meruněk na čtverce.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Těsto připravíme tak, že smícháme vajíčka s cukrem a sádlem, poté šleháme tak dlouho, aby cukr nekřupal mezi zuby (tak…
více o Košíčky maďarské babičky