Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a maizenu. Těsto rozetřeme na plech.
Mléko s 50 g másla přivedeme k varu, vsypeme mák s krupičkou a krátce povaříme. Necháme vychladnout, potom do máku postupně vmícháme vejce, cukr, rum a makovou směs navrstvíme na těsto.
Na mák rozložíme poloviny meruněk řeznou stranou dolů a pečeme asi 40 minut při 180 °C.
Polevu smícháme z 250 ml vody a 2 lžic cukru, přivedeme k varu, necháme trochu vychladnout a nalijeme ji na ještě horký koláč.
Necháme dobře vychladnout a krájíme podle meruněk na čtverce.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Květák rozdělíme na větší růžičky a necháme uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Žampiony nakrájíme na drobné kousky.…
více o Květákové placky se žampiony
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje.…
více o Těstovinový salát se šunkou
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát