Ve vlažném mléce rozpustíme droždí a cukr. Přidáme k mouce a spolu s vejcem, olejem, solí a ořechy vypracujeme těsto. Necháme 30 minut kynout. Na náplň smícháme mák, cukr, strouhanku, rozinky, med a rum. Vše přelijeme vařícím mlékem. Dobře promícháme. 2/3 těsta vyválíme a uložíme na vymazaný plech.
Na těsto uložíme vychladlou náplň a přikryjeme vyváleným zbytkem těsta. Necháme 15 minut kynout a upečeme do světlé barvy. Koláč polijeme čtvrtlitrem oslazeného horkého mléka, posypeme posypkou a dopékáme 20 minut.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.…
více o Vepřové plátky pana nadlesního
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný…
více o Gnocchi se špenátem a nivou