Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a dejte do lednice na 20 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplně. Mák v hrnci zalijte mlékem, přidejte cukr (2–3 lžíce), podle chuti i rozinky, přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Pak náplň sundejte z plotny a nechte vychladnout, musí mít konzistenci husté kaše. Tvarohová náplň je ještě jednodušší: tvaroh, vejce i cukr dejte do mísy a smíchejte.
Těsto vyválejte s trochou hladké mouky na válu na tenkou placku (o výšce asi 3–4 mm) a vystelte jí koláčovou formu. Nadbytečné těsto ořízněte. Na dno rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, na ni dejte tvarohovou náplň a vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů, kde koláč pečte asi 35–40 minut. Před podáváním koláč můžete lehce posypat třtinovým cukrem.
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřicí…
více o Rybízový koláč s tvarohem
Každý plátek ne úplně rozmraženého těsta rozřízneme na 6 obdélníčků a upečeme na plechu v troubě.
Mezitím připravíme…
více o Kremeše s pudinkovým krémem
Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Dáme vychladit. Během chlazení občas zamícháme,…
více o Pudinkovo-tvarohový pohár
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta