g
cukr
přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku
Postup přípravy receptu
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
Polohrubou mouku prosijeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké by nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučeném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzdálenější části začneme zavinovat a to tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod.
Oba záviny položíme na tukem potřený pečicí papír, pečlivě propícháme špejlí, aby závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50–60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale směs nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme, když hrnec postavíme do většího hrnce se studenou vodou. Vodu dvakrát až třikrát vyměníme a náplň občas promícháme.
Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme nastřídačku mouku s pr. do peč., rozpuštěnou heru a šlehačku,…
více o Punčové řezy – jako z cukrárny
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
připravíme si formu na bábovku,vymažeme formu máslem a vysipeme moukou.všenchny ingredience zamícháme v hrnci a dáme do…
více o snadná a rychlá bábovka