g
cukr
přímo do těsta + 4 lžičky cukru na kvásek + 8 lžic cukru do máku
Postup přípravy receptu
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme hladkou moukou (uděláme takovou pokličku), přikryjeme a necháme v teple vykynout.
Polohrubou mouku prosijeme, přidáme cukr (60 g), v rozpuštěném a vychladlém tuku rozmíchané žloutky a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto (raději tužší, příliš měkké by nedrželo tvar) a necháme znovu vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na půlku. Z každé půlky na lehce pomoučeném válu vyválíme plát, poklademe vychladlou náplní a přidáme polovinu rozinek. 1 vejce rozmícháme a pomažeme bližší část plátu a jeho strany, vzdálenější část ne. Právě od vzdálenější části začneme zavinovat a to tak, abychom konec těsta (bližší část) měli teď vespod závinu. Stejně tak můžeme i oba konce role založit dospod.
Oba záviny položíme na tukem potřený pečicí papír, pečlivě propícháme špejlí, aby závin nepraskl a potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme ve vyhráté troubě při 150 °C 50–60 minut. Po upečení doporučuji přikrýt alobalem, závin zůstane díky zadržené vlhkosti vláčnější.
Maková náplň: 400 ml mléka spolu s 8 lžicemi cukru přivedeme k varu, přidáme mletý mák a mícháme tak dlouho, až konzistence nebude příliš tekutá. Lepší je ale směs nechat trochu měkčí, po vychladnutí náplň ještě trochu ztuhne. Náplň rychleji vychladíme, když hrnec postavíme do většího hrnce se studenou vodou. Vodu dvakrát až třikrát vyměníme a náplň občas promícháme.
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a…
více o Sloní žrádlo na zahradní gril
Tortilly nahřejeme v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Když jsou teplé, naklademe na ně Guacamole, (přísady nakrájíme na…
více o Mexické placky Tortillas
Oloupeme a nakrájíme na kostky cibuli, kretou opražíme na na sádle, potom přihodíme vykostěné koleno na kostky. Jakmile…
více o Segedínský guláš by sokoliczek
Na pánev dáme máslo, pokrájenou cibuli, pokrájené houby a dusíme do měkka. Pak zalijeme třemi vejci, patřičně osolíme a…
více o Mňamózní houbový štrůdl