sklenice
kompotované ovoce
meruňky, broskve, ananas, jahody atd.
1
šálek
káva
silná
Postup přípravy receptu
Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu.
Krém: Zkaramelizujte cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévejte mlékem, až se začne téměř vařit. Přidejte ztužený tuk a máslo. Přelijte do mixéru, rozmixujte, přidejte žloutek a vanilkový cukr a stále šlehejte (pokud budete vše dělat dostatečně rychle, nemusíte mít vůbec strach ze salmonely z vajíčka, mléko je stále dost horké, aby zničilo bakterie – nad 70 °C). Takto rozmixovaný krém nechte v ledničce nejméně 8 hodin, nejlépe do druhého dne. Před dalším upotřebením znovu šlehejte (do konzistence šlehačky) a přidejte asi 100 g oříšků.
Začněte s přípravou dortu. Kulaté piškoty namáčejte buď v mléce s rumem, nebo ve šťávě, případně kávě – nenamáčet, protože by se piškot ihned rozpustil (lepší naskládat na dno formy a přelít kávou). Na naskládané piškoty ve formě dejte vrstvu krému, na krém ovoce a zase piškoty a postup opakujte. Konec dortu by měly být piškoty. V dortové formě nechte trochu uležet a vychladnout. Pak už jen ozdobte, můžete třeba zalít čokoládou, nebo jen přidat šlehačku a na okraje dát pomeranče, pak dort vypadá moc hezky.
Já dělala tento z dvojité dávky a skládala jej do formy o průměru 28 cm.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. …
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
V míse si připravíme podoubnou směs jako na sekanou: mleté maso, 2-3 lžičky soli, pepř, koření na mleté maso a česnek…
více o Zapečená cuketa s mletým masem