sklenice
kompotované ovoce
meruňky, broskve, ananas, jahody atd.
1
šálek
káva
silná
Postup přípravy receptu
Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu.
Krém: Zkaramelizujte cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévejte mlékem, až se začne téměř vařit. Přidejte ztužený tuk a máslo. Přelijte do mixéru, rozmixujte, přidejte žloutek a vanilkový cukr a stále šlehejte (pokud budete vše dělat dostatečně rychle, nemusíte mít vůbec strach ze salmonely z vajíčka, mléko je stále dost horké, aby zničilo bakterie – nad 70 °C). Takto rozmixovaný krém nechte v ledničce nejméně 8 hodin, nejlépe do druhého dne. Před dalším upotřebením znovu šlehejte (do konzistence šlehačky) a přidejte asi 100 g oříšků.
Začněte s přípravou dortu. Kulaté piškoty namáčejte buď v mléce s rumem, nebo ve šťávě, případně kávě – nenamáčet, protože by se piškot ihned rozpustil (lepší naskládat na dno formy a přelít kávou). Na naskládané piškoty ve formě dejte vrstvu krému, na krém ovoce a zase piškoty a postup opakujte. Konec dortu by měly být piškoty. V dortové formě nechte trochu uležet a vychladnout. Pak už jen ozdobte, můžete třeba zalít čokoládou, nebo jen přidat šlehačku a na okraje dát pomeranče, pak dort vypadá moc hezky.
Já dělala tento z dvojité dávky a skládala jej do formy o průměru 28 cm.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka
Vezmeme džem a kečup a smícháme v mixéru dohromady, nasypeme kari a dáme ocet.
Hotovo.
Cítíte moc kečup - přidejte…
více o Nejlehčí sladkokyselá omáčka