Ovoce přebereme, omyjeme a nasypeme do hrnce, kde ho dobře rozmačkáme. Přidáme kyselinu citronovou a 1,5 litru studené vody. Rozmícháme a necháme v chladnu (nejlépe v lednici) uležet 24 hodin.
Pak na další hrnec, kam budeme ovoce cedit, natáhneme nemocniční gázu, nebo něco podobného (kamarádka používá dětskou látkovou plínku). Řádně ji musíme připevnit (nejlépe gumou stáhnout pod vrškem hrnce), aby se nám při cezení zrníčkový odpad nepropadal do šťávy. Ovoce scedíme a necháme řádně okapat. Nakonec přidáme 2,5 kg cukru a mícháme, dokud se nerozpustí. Nezapomeneme také vmíchat konzervační prostředek proti plísním, aby se nám šťáva nezkazila.
Nalijeme do sklenic, nebo plastových láhví. Většinou mi z toho vyjdou tak 3 až 4 litry výborné voňavé šťávy.
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem -…
více o Bramborové placky s mákem
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je…
více o Podmáslový chléb s mandlemi
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka