Ovoce přebereme, omyjeme a nasypeme do hrnce, kde ho dobře rozmačkáme. Přidáme kyselinu citronovou a 1,5 litru studené vody. Rozmícháme a necháme v chladnu (nejlépe v lednici) uležet 24 hodin.
Pak na další hrnec, kam budeme ovoce cedit, natáhneme nemocniční gázu, nebo něco podobného (kamarádka používá dětskou látkovou plínku). Řádně ji musíme připevnit (nejlépe gumou stáhnout pod vrškem hrnce), aby se nám při cezení zrníčkový odpad nepropadal do šťávy. Ovoce scedíme a necháme řádně okapat. Nakonec přidáme 2,5 kg cukru a mícháme, dokud se nerozpustí. Nezapomeneme také vmíchat konzervační prostředek proti plísním, aby se nám šťáva nezkazila.
Nalijeme do sklenic, nebo plastových láhví. Většinou mi z toho vyjdou tak 3 až 4 litry výborné voňavé šťávy.
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací…
více o Obrácené řízky na zelenině
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, nakonec zapracujeme mouku s práškem střídavě…
více o Francouzský hruškový koláč
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou