Je to pracnější nepečené cukroví, které má mezi lidmi pokaždé největší úspěch. Nejlepší doba přípravy je tak nejvýše tři dny před Vánoci. Recept je podle velikosti formy na cca 60ks.
Na vále rozdrtíme 320 g piškotů na prášek. Smícháme rozdrcené piškoty s 300 g práškového cukru, 180 g másla, 4 lžícemi kakaa, 4 lžícemi mléka a 6 lžícemi rumu. Zpracujeme v těsto a dáme do chladu ztuhnout.
Zatím si připravíme krém na náplň. Utřeme 100 g másla se žloutkem. Ve vodní lázni ušleháme bílek s 80 g cukru a necháme trochu zchladnout. Oboje smícháme. Pokud je směs příliš řídká, necháme chvíli v chladu.
Připravíme si formičku na vosí hnízda a pokaždé ji vysypeme moučkovým cukrem, aby těsto šlo poté vyndat. Vezmeme kousek těsta a naplníme s ním formu tak, aby těsto zasahovalo hned pod okraj. Pomocí druhého konce vařečky uděláme uprostřed důlek, do kterého vpravíme krém (např. pomocí malé lžičky, lze použít i sáček s trubičkou). Na dno přimáčkneme piškot a opatrně vyklepneme těsto. Nejlepší je použít plastové rozevírací formičky, ze kterých to jde nejlépe. Pokud se úly trhají, necháme těsto ještě ztuhnout. Hotové uložíme do chladu. Skladujeme v chladu a na vánoční stůl do tepla přenášíme jen pár kousků na okamžitou konzumaci, jinak osychají.
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do…
více o Zapečené palačinky se sýrem
Na másle zpěníme dorůžova cibulku, přidáme rajský protlak a zalijeme horkou vodou. Přidáme koření a necháme povařit,…
více o Lenčina skvělá rajská omáčka
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka
V míse promícháme nejprve všechny tekuté suroviny, Pak postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme…
více o Bublanina s lesním ovocem