Je to pracnější nepečené cukroví, které má mezi lidmi pokaždé největší úspěch. Nejlepší doba přípravy je tak nejvýše tři dny před Vánoci. Recept je podle velikosti formy na cca 60ks.
Na vále rozdrtíme 320 g piškotů na prášek. Smícháme rozdrcené piškoty s 300 g práškového cukru, 180 g másla, 4 lžícemi kakaa, 4 lžícemi mléka a 6 lžícemi rumu. Zpracujeme v těsto a dáme do chladu ztuhnout.
Zatím si připravíme krém na náplň. Utřeme 100 g másla se žloutkem. Ve vodní lázni ušleháme bílek s 80 g cukru a necháme trochu zchladnout. Oboje smícháme. Pokud je směs příliš řídká, necháme chvíli v chladu.
Připravíme si formičku na vosí hnízda a pokaždé ji vysypeme moučkovým cukrem, aby těsto šlo poté vyndat. Vezmeme kousek těsta a naplníme s ním formu tak, aby těsto zasahovalo hned pod okraj. Pomocí druhého konce vařečky uděláme uprostřed důlek, do kterého vpravíme krém (např. pomocí malé lžičky, lze použít i sáček s trubičkou). Na dno přimáčkneme piškot a opatrně vyklepneme těsto. Nejlepší je použít plastové rozevírací formičky, ze kterých to jde nejlépe. Pokud se úly trhají, necháme těsto ještě ztuhnout. Hotové uložíme do chladu. Skladujeme v chladu a na vánoční stůl do tepla přenášíme jen pár kousků na okamžitou konzumaci, jinak osychají.
Cukry, žloutky a máslo vyšleháme, přidáme citrónovou kůru se šťávou, jogurt, smetanu, mouku a nakonec ušlehaný bílek.…
více o Citrónovo-vanilkový pudink
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme…
více o Kančí ragú se šípkovou omáčkou
Zhladké mouky ,tvarohu a soli vypracujeme jemné těsto. Dáme jej do misky a necháme 20 nimut odležet v chladničce,aby…
více o Půlměsíce z tvarohového těsta