Je to pracnější nepečené cukroví, které má mezi lidmi pokaždé největší úspěch. Nejlepší doba přípravy je tak nejvýše tři dny před Vánoci. Recept je podle velikosti formy na cca 60ks.
Na vále rozdrtíme 320 g piškotů na prášek. Smícháme rozdrcené piškoty s 300 g práškového cukru, 180 g másla, 4 lžícemi kakaa, 4 lžícemi mléka a 6 lžícemi rumu. Zpracujeme v těsto a dáme do chladu ztuhnout.
Zatím si připravíme krém na náplň. Utřeme 100 g másla se žloutkem. Ve vodní lázni ušleháme bílek s 80 g cukru a necháme trochu zchladnout. Oboje smícháme. Pokud je směs příliš řídká, necháme chvíli v chladu.
Připravíme si formičku na vosí hnízda a pokaždé ji vysypeme moučkovým cukrem, aby těsto šlo poté vyndat. Vezmeme kousek těsta a naplníme s ním formu tak, aby těsto zasahovalo hned pod okraj. Pomocí druhého konce vařečky uděláme uprostřed důlek, do kterého vpravíme krém (např. pomocí malé lžičky, lze použít i sáček s trubičkou). Na dno přimáčkneme piškot a opatrně vyklepneme těsto. Nejlepší je použít plastové rozevírací formičky, ze kterých to jde nejlépe. Pokud se úly trhají, necháme těsto ještě ztuhnout. Hotové uložíme do chladu. Skladujeme v chladu a na vánoční stůl do tepla přenášíme jen pár kousků na okamžitou konzumaci, jinak osychají.
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku drobenky vmícháme vejce…
více o Drobenkový koláč s jablky
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme, okořeníme a opečeme na pánvi. Pita chléb rozkrojíme, spodní díl potřeme…
více o Kuřecí steak v pita chlebu
Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy…
více o Těsto na pizzu podle Moniky