Nejprve dáme vařit pudink. Půl sáčku ve 100 ml mléka. Necháme vychladnout.
Vyšleháme 3 žloutky, cukr a změklou heru. Aby se lépe šlehalo, můžeme přidat 3 lžíce horké vody. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a sekané mandle. Lehce zamícháme a postupně přidáváme mléko. Těsto by nemělo být příliš řídké, ale musí být dobře promíchané. Přidáme vyšlehaný sníh z bílků, lehce zamícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
Pečeme při 200 °C 40–45 minut. Poté zkontrolujeme – píchneme do těsta špejlí, pokud se těsto již nelepí a je i odlepené od krajů formy, vyndáme formu a dáme vychladnout. Když se těsto ještě lepí, ztlumíme troubu na 180 °C a necháme dopéct.
Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme vychladlý pudink s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Poté jen lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.
Když je korpus vychladlý, rozřízneme jej napůl. Můžeme pokropit rumem, poklademe okapanými kompotovanými meruňkami a na ně dáme ve vyšší vrstvě krém. Přiložíme druhou půlku korpusu a zbylým krémem pomažeme boky dortu.
Nakonec připravíme polevu. V kastrůlku dáme na mírném ohni rozpustit 100 % tuk, přidáme cukr, solamyl, kakao a mléko. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladkou čokoládu. Poleva nesmí vařit. Kdyby se čokoláda nespojovala, přidáme mléko, případně i trochu cukru. Jakmile se vše spojí, odstavíme ze sporáku a mícháme, dokud není poleva tuhá tak, aby se dala mazat, ale už příliš neteče. Rozetřeme na dort příborovým nožem. Můžeme ozdobit lentilkami, oloupanými mandlemi nebo jiným zdobením.
Polevu necháme chvíli tuhnout při pokojové teplotě, až poté dáme dort do lednice. Jinak by se na polevě vysrážel tuk.
Ořechy a čokoládu nalámeme (např. válečkem přes mikrotenový sáček) a smícháme s ostatními sypkými přísadami.
Zvlášť…
více o Čokoládovo-ořechové muffiny