Marcipán ze sušeného mléka

2.9

hodnoceno: 21
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 3
      lžíce voda 2–3
    • 270
      g moučkový cukr kvalitní
    • 1
      lžička hnědý rum
    • 50
      g med
    • 30
      g ztužený tuk např. Iva
    • 150
      g sušené mléko
    • 5
      ml mandlová tresť - hořká + tresť sladká mandle

Postup přípravy receptu

  • Sypké přísady prosijeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat tuhá) a nakapeme tresť. Pokud jsme vodu přelili, podsypeme cukrem. Chvíli trvá, než se vše spojí, ale pak je těsto nelepkavé a tvárné. Z této hmoty tvarujeme kytičky, lístečky apod. nebo vykrajujeme tvary vánočními vykrajovátky a použijeme na řezy, dorty nebo drobné pečivo. Také můžeme těsto rozválet a potáhnout celý dort (ten by měl být pod tím pomazaný krémem nebo džemem, aby to lépe přilnulo). Asi do hodiny hmota zatuhne.
  • Pokud ji nespotřebujeme, můžeme ji uchovat dobře zabalenou v lednici i několik měsíců. Po vyndání z lednice ji nahrubo nastrouháme a znovu rukou zpracujeme. Pokud se bude drobit, lze přidat opatrně pár kapek vody, ale stačí si jen navlhčit ruce.
  • Hmotu můžeme přibarvit potravinářskými barvami rozpuštěnými v kapce vody nebo gelem (ale velmi opatrně, hodně barví). Zkuste na kousku hmoty a pak přidávejte ostatní hmotu. Nebo můžete mramorovat, tj. kousky 2 barev přiložit k sobě, rozválet, pak přeložit a znovu rozválet. Fantazii se meze nekladou.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: