Sypké přísady prosijeme, smícháme a přidáme rozehřátý tuk s medem a rumem. Během zpracování přiléváme podle potřeby vodu (opatrně, hmota musí zůstat tuhá) a nakapeme tresť. Pokud jsme vodu přelili, podsypeme cukrem. Chvíli trvá, než se vše spojí, ale pak je těsto nelepkavé a tvárné. Z této hmoty tvarujeme kytičky, lístečky apod. nebo vykrajujeme tvary vánočními vykrajovátky a použijeme na řezy, dorty nebo drobné pečivo. Také můžeme těsto rozválet a potáhnout celý dort (ten by měl být pod tím pomazaný krémem nebo džemem, aby to lépe přilnulo). Asi do hodiny hmota zatuhne.
Pokud ji nespotřebujeme, můžeme ji uchovat dobře zabalenou v lednici i několik měsíců. Po vyndání z lednice ji nahrubo nastrouháme a znovu rukou zpracujeme. Pokud se bude drobit, lze přidat opatrně pár kapek vody, ale stačí si jen navlhčit ruce.
Hmotu můžeme přibarvit potravinářskými barvami rozpuštěnými v kapce vody nebo gelem (ale velmi opatrně, hodně barví). Zkuste na kousku hmoty a pak přidávejte ostatní hmotu. Nebo můžete mramorovat, tj. kousky 2 barev přiložit k sobě, rozválet, pak přeložit a znovu rozválet. Fantazii se meze nekladou.
Smícháme všechny suroviny a pečlivě prohněteme těsto. Nakonec rozpustíme pár zrníček potravinářského barviva ve třech…
více o Domácí marcipán od paní Jany
Oloupeme brambory, rozkrojíme a dáme vařit do menšího množství vody. Když se začnou vařit přidáme na kousky nakrájené…
více o Zdravý vodník pro nejmenší
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, vešleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho…
více o Roláda se šlehačkovým krémem