Maso očistíme, osolíme, opepříme a marinujeme v oleji s drhnutými bylinkami – tymiánem a rozmarýnem.
Omytou zeleninu (nekrájíme ji, jen rajčatům nařízneme slupku do kříže) vložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 30 minut. Troubu vypneme, necháme 15 minut zapařit. Poté plech z trouby vyndáme, necháme vychladnout a zeleninu oloupeme.
Oříšky opečeme na oleji spolu s na kostičky nakrájeným toustovým chlebem.
Omáčka Romesco: Z oloupané zeleniny odebereme na omáčku 1 rajče, 1 papriku, paličku česneku. Vše vložíme do mixéru i se šťávou, přidáme sušená rajčata, ořechy s chlebem, balzamikový ocet a 200 ml olivového oleje. Vše rozmixujeme, na závěr vmícháme nasekanou petrželku a ochutíme solí.
Směs Escalivada: Ostatní zeleninu oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme ji s utřeným čerstvým česnekem, olivovým olejem, střikem balzamikového octa a necháme půl hodiny odležet. Marinované maso opečeme na olivovém oleji ze všech stran a dopečeme v troubě při 150 °C dorůžova. Na talíř servírujeme nakrájenou vepřovou panenku na medailonky, přidáme zeleninu a nakonec dozdobíme omáčkou Romesco.
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
Den předem : šlehačky a kaštany zahřát, rozpusti a nechat 1 minutu vařit. Dát vychladit do ledničky do druhého dne.
…
více o Pařížské kostky od Lucinky
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku…
více o Květáková polévka s mrkví