Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
Pečeme asi 2–3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
Po upečení těsto sesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
Náplň 2: Vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě třikrát náplní č. 1 a dvakrát náplní č. 2.
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá…
více o Dobroučká kuřecí pomazánka
Všechny přísady na těsto smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici 1…
více o Božské ořechové trojúhelníky
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Vepřové koleno osolte, opepřete a ze všech stran opečte na oleji(cca 8 minut). Poté…
více o Vepřové koleno na tymiánu
Těsto: šlehat vejce s cukrem a špetkou soli, přidat olej. Pak mouku s prdopečem současně s mlékem. Promíchat
Do velké…
více o Francouzský hruškový koláč