Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
Pečeme asi 2–3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
Po upečení těsto sesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
Náplň 2: Vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě třikrát náplní č. 1 a dvakrát náplní č. 2.
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, mírně naklepeme, osolíme, obalíme ve vejcích rozšlehaných se škrobovou moučkou a…
více o Kuřecí prsa se žampiony
Těsto: šlehat vejce s cukrem a špetkou soli, přidat olej. Pak mouku s prdopečem současně s mlékem. Promíchat
Do velké…
více o Francouzský hruškový koláč
Na pánev dáme máslo, pokrájenou cibuli, pokrájené houby a dusíme do měkka. Pak zalijeme třemi vejci, patřičně osolíme a…
více o Mňamózní houbový štrůdl