Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
Pečeme asi 2–3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
Po upečení těsto sesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
Náplň 2: Vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě třikrát náplní č. 1 a dvakrát náplní č. 2.
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě…
více o Anglické zázvorové sušenky
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme…
více o Likér z ledových kaštanů
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort