plechovka
salko slazené
uvařte v konzervě 2,5 – 3 hod
Postup přípravy receptu
Těsto: Do hrníčku si rozmíchejte sodu s octem (pění). Do hrnce na vaření dejte rozehřát na mírný oheň máslo s medem, přidejte cukr, octovou sodu a vejce, stále míchejte (mírně nabyde), až začne karamelizovat odstavte. Na vál si dejte mouku a postupně zapracujte hmotu z hrnce (může být dost teplá, takže promíchejte vařečkou a teprve potom rukama). Vypracujte těsto, které si rozdělíte do 8 dílů (mně se na plech o rozměrech 40 x 30 cm podařilo vyválet 5 placek).
Každý díl si zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte odpočinout v teple a po 20 minutách (i déle) můžete vyvalovat tenké pláty (důležité je pomoučit). Pláty pečeme krátce (asi 2–3 minuty) v rozehřáté troubě na 170 stupňů na pečícím papíře nebo fólii. Hlídejte barvu, plát by měl být světle hnědý. Po upečení nechte vychladnout na stole (plát ztvrdne).
Před pečením si můžete okrajem dortové formy vyříznout patřičný tvar plátu, zbylé okraje upečte také, upotřebíte je na nastrouhanou vrchní vrstvu nebo jako posypku na těstoviny (s máslem výborný rychlý oběd). Potřebný tvar Marlenky upravuji, až proložím pláty krémem.
Krém: máslo a uvařená salka (uvaříme konzervy 2,5 – 3 hod. Do hrnce vlijeme vodu tak, aby konzerva byla celá ponořená. Nezapomeňte sundat etiketu. Vznikne karamel). Nechte před přípravou nachystané na lince tak, aby měly ingredience stejnou teplotu. Společně je ušlehejte do krému.
Pláty potřete krémem a spojujte. Na vrchní díl natřete krém také, aby držela posypka. Celé posypte nastrouhanými zbytky, můžete použít i namleté ořechy. Můžete dozdobit Pikaem nebo čokoládou.
Z 8 plátů si uděláte 2 výborné marlenky (po 4 plátech). Pláty se dají napéci do zásoby a salka taktéž. Potom je příprava rychlá a jednoduchá. Marlenka nejlépe chutná až třetí den, když se všechny chutě spojí.
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím