Na pánvi na troše oleje osmahneme půlky větších žampionů. Jsou-li malé, necháme je celé. Žampiony by se měly trošku opražit, ale vyndáme je, když začnou pouštět šťávu.
Nachystáme si masovou směs jako na karbenátky. Osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozmočené vyždímané rohlíky, mleté maso, vejce, sůl, česnek, koření a důkladně prohněteme. Pokud směs nedrží pohromadě, můžeme přidat vejce.
Nakrájíme papriku na kousky. Ke každému kousku přiložíme osmahnutý žampion a obalíme masovou směsí podobně, jako když děláme ovocné knedlíky. Hodně se to lepí, ale pomůže namočit ruce ve strouhance. Nakonec koule poválíme ve strouhance a smažíme ve friťáku nebo na pánvi. Musíme však smažit pozvolna, ať se maso udělá i zevnitř.
Do koule můžeme přidat i jinou zeleninu podle chuti nebo kousek sýra či klobásy. Případně do každé koule něco jiného a budou to koule s překvapením :).
Podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou nebo salátem.
Čerstvé špenátové listy krátce povaříme ve vodě, vodu slijeme. Kdo chce, může listy nahrubo posekat. Pokud použijeme…
více o Pangas se špenátem a nivou
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto…
více o Octové těsto místo listového
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou