Hladkou mouku prosejeme přes síto do mísy. Přidáme sůl, cukr a rozpuštěný tuk – nesmí být horký, jinak těsto nevykyne. Dále vmícháme 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí, přidáváme postupně mléko dle potřeby. Pokud bychom dali více tekutiny, než je třeba, přidáme hladkou mouku. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
Je možné těsto jednou nechat vykynout, znovu zpracovat a opět nechat nakynout. Poté rozdělíme na dvě stejné části. Vypracujeme hladké bochánky, potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce, střed nastřihneme do kříže, posypeme mandlemi či vlašskými ořechy. Dáme péci do trouby, délka pečení záleží na typu trouby – v horkovzdušné troubě osobně nechávám péct na 150 °C 20 minut. Tyto mazance jsou více vlhké – nemáme rádi takové ty suché, co se sypou.
Vše smícháme šlehačem, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi hodinu. Po vychladnutí polejeme čoko polevou,…
více o Perník s mandlemi a kokosem
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme…
více o Kančí ragú se šípkovou omáčkou
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví