Mazanec velikonoční

3

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 0,5
      lžička sůl
    • 500
      g hladká mouka
    • 0,3
      l mléko
    • 3
      ks žloutek
    • hnědý rum
    • rozinky
    • 1
      kostka droždí
    • 100
      g hera
    • mandle nebo vlašské ořechy
    • citronová kůra
    • 100
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Hladkou mouku prosejeme přes síto do mísy. Přidáme sůl, cukr a rozpuštěný tuk – nesmí být horký, jinak těsto nevykyne. Dále vmícháme 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí, přidáváme postupně mléko dle potřeby. Pokud bychom dali více tekutiny, než je třeba, přidáme hladkou mouku. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
  • Je možné těsto jednou nechat vykynout, znovu zpracovat a opět nechat nakynout. Poté rozdělíme na dvě stejné části. Vypracujeme hladké bochánky, potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce, střed nastřihneme do kříže, posypeme mandlemi či vlašskými ořechy. Dáme péci do trouby, délka pečení záleží na typu trouby – v horkovzdušné troubě osobně nechávám péct na 150 °C 20 minut. Tyto mazance jsou více vlhké – nemáme rádi takové ty suché, co se sypou.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: