Hladkou mouku prosejeme přes síto do mísy. Přidáme sůl, cukr a rozpuštěný tuk – nesmí být horký, jinak těsto nevykyne. Dále vmícháme 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí, přidáváme postupně mléko dle potřeby. Pokud bychom dali více tekutiny, než je třeba, přidáme hladkou mouku. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
Je možné těsto jednou nechat vykynout, znovu zpracovat a opět nechat nakynout. Poté rozdělíme na dvě stejné části. Vypracujeme hladké bochánky, potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce, střed nastřihneme do kříže, posypeme mandlemi či vlašskými ořechy. Dáme péci do trouby, délka pečení záleží na typu trouby – v horkovzdušné troubě osobně nechávám péct na 150 °C 20 minut. Tyto mazance jsou více vlhké – nemáme rádi takové ty suché, co se sypou.
Nivu utřeme s máslem či se zbytky tavených sýrů z ledničky, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience.…
více o Pomazánka z nivy s pivem
Vepřový bůček, oloupané párky a slaninu umeleme na masovém strojku, smícháme s vařenou rýží, nakrájenou cibuli, třeným…
více o Jednoduché plněné zelné listy