Mazaneček

3.22

hodnoceno: 18
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 125
      g máslo
    • sůl
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      ml mléko
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • hnědý rum
    • rozinky
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      kostka droždí
    • 50
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (například na topení) asi tak na 20 minut.
  • Rozinky dáme namočit do rumu.
  • Do velké mísy prosejeme všechnu mouku, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkové cukry, špetku soli, rozinky a hněteme. Těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Bochánek posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
  • Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
  • Těsto můžeme dát buď do speciální silikonové formy na mazance nebo stačí vymazat a vysypat hrnec o průměru asi 22 cm. Bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme cca hodinu.
Zařazení: Moučníky Buchty

Podobné recepty

Doporučujeme