Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (například na topení) asi tak na 20 minut.
Rozinky dáme namočit do rumu.
Do velké mísy prosejeme všechnu mouku, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkové cukry, špetku soli, rozinky a hněteme. Těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Bochánek posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Těsto můžeme dát buď do speciální silikonové formy na mazance nebo stačí vymazat a vysypat hrnec o průměru asi 22 cm. Bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme cca hodinu.
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
Osmahneme cibulku do zlatova, zaprášíme paprikou, pridáme pokrájenou klobásu s česnekem, zalijeme horkou vodou, pridáme…
více o Zelňačka pro moji milou
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou