Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (například na topení) asi tak na 20 minut.
Rozinky dáme namočit do rumu.
Do velké mísy prosejeme všechnu mouku, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkové cukry, špetku soli, rozinky a hněteme. Těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Bochánek posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Těsto můžeme dát buď do speciální silikonové formy na mazance nebo stačí vymazat a vysypat hrnec o průměru asi 22 cm. Bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme cca hodinu.
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů…
více o Kuřecí prsíčka s překvapením
V misce smícháme tvaroh, vejce, sůl, pudink a přisypáváme dětskou krupici, až nám vznikne těsto trochu hustší než na…
více o Tvarohové halušky s jahodami
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové