Kvásek: Do mísy nalijeme teplé mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme půl kostky droždí (mléko nesmí být horké, jinak kvasinky zabije). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (například na topení) asi tak na 20 minut.
Rozinky dáme namočit do rumu.
Do velké mísy prosejeme všechnu mouku, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkové cukry, špetku soli, rozinky a hněteme. Těsto se začne odlepovat od stěn mísy. Bochánek posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Těsto můžeme dát buď do speciální silikonové formy na mazance nebo stačí vymazat a vysypat hrnec o průměru asi 22 cm. Bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme cca hodinu.
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete.…
více o Pomalu pečená kachna s medem
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby,…
více o Znamenitá bramborová polévka