Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut v litru vody. Následně směs odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den vzniklou šťávu přecedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a vaříme, dokud se hmota nezačne táhnout. Podle chuti můžeme med ještě dochutit citronem.
Následně med nalijeme do menších čistých skleniček a skladujeme v chladnu. Hotový med můžeme ovšem také ještě sterilizovat asi 20 minut při 100 stupních. Takto zavařený med lze uchovávat při běžné pokojové teplotě.
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě…
více o Ořechová buchta bez vážení
Trošku mouky dáme do misky, přidáme droždí, cukr a 4 lžíce jogurtu. Mícháme, dokud droždí úplně nerozmícháme. Necháme…
více o Pikantní bábovka se salámem
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky…
více o Krémová žampionová polévka